« Sambal Krecek | Main | Taking a break »

Gudeg Jogja

Posted to Main Course , Side Dish , Vegetables

 

My good friend & a very pregnant neighbour, fanny, has been craving for this food for quite some time and I have promised to make it for her since few months ago ;)

I finally made it, just for her, for our thanksgiving dinner this past Thursday. 

Although I made Gudeg only two times, they always turned out very good. So, I think every amateur cook like me can pull out this recipe =)

On both occasions I used the recipe from sexy chef.

This food is easy to make although a bit time consuming. But it's definitely worth the time and effort.

Enjoy!

Gudeg Jogja (Green Jackfruit Stew)
~~~~~ooOoo~~~~~

INGREDIENTS:

- 600 gr nangka muda / green Jack fruit
- 3 sachet teh / black tea
- 4 daun salam / bay leaves   
- 2 cup santan / Coconut milk
- garam / salt
- gula merah sesuai selera / palm sugar, as needed

- 8 bw merah / Shallots
- 10 kemiri / Candle nuts
- 8 bw putih / Garlic cloves
- 1sdm ketumbar / tbs Coriander seeds
- 2 inches lengkuas / bruised Galanggal
- 1sdt terasi / tsp shrimp paste

INSTRUCTIONS:

  
1. Nangka direbus dengan air dan diberi 3 sachet teh.
    Boil jackfruit until tender along with 3 sachet of tea.
2. Tumis bumbu halus, masukkan ngangka rebus, daun salam, santan dan air.
    Sautee shallots, galangal, shrimp paste, grind candle nuts, coriander and garlic until fragrant, then add in the jackfruit, bay leaves, and water.
3. Tambahkan santan dan masak hinggak air meresap habis.
    Add coconut milk and let it cooked until all liquid absorbed.

Serve hot with rice and sambal krecek.

 

Comments

hi caroline, udah bisa comment ya? :) gudegnya enak banget tuh, baru tau pake black tea biar coklat warnanya. selama ini pake kulit bawang, tapi gak coklat.
thanks udah mampir liz. iya, baru tau tips-nya dari sexy chef...hehehe..
Hi Caroline, untuk telurnya supaya bisa warna coklat bagaimana caranya? Dari fotonya aja udah enak bgt. Salam kenal
Hallo Veronica. Salam kenal juga. Thanks udah mampir =) Supaya telurnya coklat, setelah direbus di masukkan bersamaan dengan nangka yang direbus dengan daun teh. Saya lupa masukkin step ini di resepnya...hehehe.. =) thanks for asking ya.. Let me know the result ya...
lagi gogling resep gudeg eh nyangkut disini, aku contek ya, salam kenal :)
hi lia...thanks for stopping by...salam kenal ya =)
waduuhh... harus dicoba nih gudeg nya menawan hati euuyy... salam kenal ya...
hi M...salam kenal ya...thank you udah mampir =)
Caroline, aku udah nyoba resep ini, hasilnya memuaskan! Thx for sharing. Aku connect linkmu di multiplyku, boleh khan? (supaya yg lain juga bisa bikin gudeg)
hallo veronica... =) boleh2 aja nge-link...thanks ya..tolong kasih tau link-nya supaya aku bisa mampir juga ya.. =)
ini link ku. Caroline, ada yang bilang, cukup pake panci presto aja udah bisa coklat warnanya....
thanks ya buat tips nya, aku add blog mu here =)
lynn, pics- nya yummy bgt!, tapi bisa ditambahin tuh non, pake cabe rawit hijau (jangan dipotong), cecek (kulit sapi), pete n kacang kedele..(wahhh..lengkap)!hihihihi.
thanks for the tips =) will try it next time..
thx for resepnya.echo banget dah.Yesterday was my first time i made gudeg and ...successfull booo..
hi yin...thanks for letting me know =)
Gambar2nya difoto sendiri ya mbak?
hallo ven, thanks for dropping by...iya foto2nya diambil sendiri...
Hi thanks yah..resep gudegnya, aku coba dirumah..uenak tenan, kereceknya juga aku cobain suamiku makan ampe nambah biar kepedesan jugaaaaaaa, thanksssssss a lotttt and lam kenal
hallo carla, sama2 =) thanks for letting me know..salam kenal ya =)
Halo mbak, terima kasih ya resepnya, enak. Aku tambahin tahu sama ayam. Mbak, aku forward link nya ke temen-temen gak apa ya. Thanks.
Hallo Sembadra, thanks udah mampir ya =) salam kenal, caroline

Post a comment

(If you haven't left a comment here before, you may need to be approved by the site owner before your comment will appear. Until then, it won't appear on the entry. Thanks for waiting.)

MY FOODOGRAPHY

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from lin n rico. Make your own badge here.

September 2008

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

button.png Add this blog to my Technorati Favorites!
Add to My Yahoo!


[ Yahoo! ] options

designedby_ands.gif